چاشنی و ادویه قورمه سبزی چیست ؟
همانطور که احتمالاً در جریان هستین هر نقطه از کشور ما قورمه سبزی رو به نحو متفاوتی و با کم و زیادهایی درست میکنه که باعث تفاوت طعم و مزهاش میشه. شما با توجه به سلیقه خود میتونین هر کدوم از موارد این ادویه رو کم و زیاد کرده تا به طعم دلخواه برسین. میزان ترشی، تلخی، شوری و شیرینی خورش شما با کم و زیاد کردن این موارد قابل تنظیمه. برای همین دونستن ادویه برای قورمه سبزی یا ادویه خورشتی قورمه سبزی به شما کمک میکنه تا طرز تهیه ادویه قورمه سبزی رو یاد بگیرین.قورمه سبزی با قدمتی بیش از چهار هزار سال، یکی از غذاهای بومی و ملی ایرانیان محسوب میشه و شهرتی جهانی داره. این غذا در نقاط مختلف ایران با دستورالعمل های گوناگونی پخته می شه اما در همه جا مواد اصلیش گوشت گوسفندی و سبزی های معطره و پختش نکات ظریفی داره که نشاندهندهی هنر آشپزی ایرانیه. سبزی های استفادهشده در قورمه سبزی هم سبزیهای معطری مثل تره، جعفری، شنبلیله، گشنیز، اسفناج یا برگ چغندر هستن که باید اونها رو به خوبی خرد کرد و همراه روغن تفت داد. از دیگر مواد استفاده شده در قورمه سبزی، لوبیا قرمز یا لوبیا چیتی و لیمو عمانی هستن. اما شاید تا حالا این سوال در ذهنتون ایجاد شدهباشه که ادویه قورمه سبزی چیست ، ادویه قورمه سبزی شامل چه چیزهایی است یا چه ادویه ای قورمه سبزی را خوشمزه میکند. برای جواب دادن به این سوال قراره در این پست ادویه های قورمه سبزی رو برای شما معرفی کنیم تا شما بهترین چاشنی قورمه سبزی یا ترکیب ادویه قورمه سبزی رو بهتر بشناسین.
ترکیبات ادویه مخصوص قورمه سبزی
پودر گل محمدی : ۲ قاشق غذا خوری
پودر غوره : ۲ قاشق غذا خوری
زردچوبه : ۱ قاشق غذا خوری
پودر فلفل سیاه :۱ قاشق غذا خوری
پودر رازیانه : ۱ قاشق غذا خوری
شنبلیله خشک : ۲ قاشق غذا خوری
تره خشک : ۲ قاشق غذا خوری
جعفری خشک : ۲ قاشق غذا خوری
گشنیز خشک : ۲ قاشق غذا خوری
اسفناج خشک : ۲ قاشق غذا خوری
یکی از دلایل تفاوت مزه قورمه سبزی در گوشه و کنار ایران اینه که برخی از ادویهجات و سبزیها در مناطق مختلف ایران به راحتی پیدا نمیشن. در گذشته که حمل و نقل و انتقال مواد به راحتی امروز نبوده مردم با مواد اولیه در دسترس پخت و پز رو انجام میدادن. بر همین اساس انواع قورمه سبزیهای مختلف با طعمهای متفاوت شکل گرفته و به همین شکل ذائقه مردم هر منطقه به طعم به خصوصی عادت کرده.
ادویه قورمه سبزی شامل چه چیزهایی است؟
در ابتدا باید سبزیهای ذکر شده رو تهیه کنید و بعد از شستن و پاک کردن اونها رو روی یک پارچه پهن کنید تا خشک بشن. اگه سبزیها رو کمی خرد کرده و به قطعات کوچکتر تبدیل کنید، روند خشک شدن اونها سریعتر انجام میشه. باید اونها رو در سایه و به دور از نور آفتاب خشک کنید تا سیاه نشن.راه دوم اینه که سبزی خشک آماده تهیه کنید و در ادویه خود به کار ببرین؛ اما استفاده از سبزی تازه هم باعث طعم بهتر شده و کیفیت ادویه شما رو بالا میبره. این سبزیها رو در هاون ریخته و به خوبی بکوبین و مخلوط کنید تا کمی نرم بشن. در مرحله بعد سبزیها رو در دستگاه آسیاب ریخته و مخلوط کنید تا یکدست بشن و در مرحله آخر سایر ادویهها رو اضافه کنید. این ادویه رو میتونین تا دو سال در جای خشک و خنک نگهداری و استفاده کنید.
ادویه قورمه سبزی را چه زمانی اضافه کنیم؟
نکته مهم در پخت خورشهای ایرانی دونستن اینه که بدونیم وقت اضافه کردن ادویهجات و مواد مختلف چه زمانیه. رعایت این زمانها در جا افتادگی و طعم خورش شما تاثیر به سزایی داره.
ادویه قورمه سبزی رو باید 15 الی 20 دقیقه آخر پخت اضافه کرد. از این ادویه به ازای هر سه نفر یک قاشق و نیم در خورش بریزین. دقت کنید که پس از اضافه کردن ادویه حتماً طعم اون رو بچشین تا از اندازه بودنش مطمئن شده و در صورت کم بودن باز بهش اضافه کنید.
خواص ادویههای قورمه سبزی
در اغلب شهرهای جنوبی از فلفل قرمز به عنوان چاشنی اصلی قورمه سبزی استفاده میشه. فلفل قرمز سرشار از ویتامینهای C، B، A وK و املاحی نظیر پتاسیم، مس و کلسیمه. این چاشنی دلپذیر علاوه بر دادن طعمی تند و خوشمزه به غذا موجب تقویت سیستم ایمنی، افزایش متابولیسم، بهبود گردش خون و کاهش کلسترول میشه.
شما میتونین فلفل قرمز رو هنگام تفت دادن پیاز و در مرحله ابتدایی یا هنگام میل کردن غذا به این خورشت اضافه کنید. توجه داشته باشین که زیاده روی در مصرف این چاشنی موجب بروز بیماری های گوارشی و معده درد میشه. شما میتونین از فلفل سیاه به جای فلفل قرمز برای طعم دادن به قورمه سبزی استفاده کنید.
زردچوبه یکی از ادویههای محبوب و رایج بین ایرانیاست. این ادویه دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضدالتهاب و ضد باکتریاییه و میتونه موجب سمزدایی کبد، شادابی پوست، تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود عملکرد قلب بشه.
هنگام طبخ قورمه سبزی و در مرحله ابتدایی میتونین زردچوبه رو با پیاز و گوشت تفت بدین؛ سپس سبزی و لوبیا رو به خورشت اضافه کنید.
ادویه هفت رنگ
یکی از ادویه های خورشتی بینظیر و چاشنیهای غذاهای ایرانی، ادویه هفت رنگه. این ادویه از ترکیب دارچین، هل، زیره، فلفل قرمز، فلفل سیاه و میخک تهیه میشه و دارای طبع گرمه. شما با اضافه کردن این ادویه به خورشت قورمه سبزی میتونید علاوه بر دادن طعمی دلپذیر به غذا، از خواص درمانیش هم بهره ببرین.
برای اضافه کردن این چاشنی فوق العاده به قورمه سبزی، بهتره اون رو با پیاز و گوشت تفت داده و سپس سبزی و لوبیا رو اضافه کنید.
در این پست بلاگ دلینو انواع چاشنی و ادویههای مربوط به قورمهسبزی رو برای شما گفتیم تا بتونین به راحتی این ادویه رو تهیه کنید و در خورشت قورمه سبزیتون ازش استفاده کنید. در زمان طبخ قورمه سبزی می توانید از چاشنیهای دیگه محبوب قورمه سبزی که عبارتند از رب انار، تمبر هندی، رب نارنج و آبغور استفاده کنید تا قورمهسبزی شما طعم بهتر و ترشتری داشتهباشه.
طرز تهیه قورمه سبزی در نواحی مختلف ایران
همانطور که از نام این خورش پیدا است، سبزی بزرگترین و اصلیترین بخش آن را تشکیل میدهد. بنابراین ترکیب سبزیهای آن بسیار مهم بوده و تفاوت و کم و زیاد شدن میزان سبزیها به تفاوت طعم و مزه آن میانجامد.
نحوه درست کردن قورمه سبزی در هر شهر از شهر دیگر متفاوت است. در تهران تنها از سبزیهای تره، شنبلیله و جعفری برای تهیه این خورش استفاده میشود؛ اما درجنوب ایران سبزیهای متعددی از جمله تره، گشنیز، شنبلیله، اسفناج یا برگ چغندر، شوید، سیر سبز و جعفری استفاده میشود.
در سمت آذربایجان از ترخون در ترکیب سبزیهای این خورش استفاده شده و باعث تفاوت طعم آن میشود. همچنین در این دستور تهیه از رب گوجه در خورش استفاده میشود که باعث خوش طعم شدن و لعاب بیشتر آن میشود.
خواص قورمه سبزی چیست؟
خواص قورمه سبزی
از آن جایی که قورمه سبزی همیشه در سفره ایرانیها موجود بوده و یکی از خورشهای مورد علاقه و معروف این سرزمین بوده است؛ شاید کمتر کسی به فواید و خواص آن توجه کرده باشد. جالب است بدانید این خورش خوشمزه دارای خواص بسیار زیادی برای بدن بوده و این امر یکی از مواردی است که باعث پررنگ شدن نقش این خورش در سفرههای ایرانیان شده است.
سبزیهای این خورش منبع مغذی برای ویتامین C هستند. ویتامین c یکی از مهمترین ریزمغذیها برای تقویت سیستم ایمنی بدن میباشد.
افزایش اشتها یکی از خواص این غذا است. علاوه بر بوی دلانگیز و طعم به خصوص این غذا، به دلیل داشتن زرد چوبه به افزایش اشتها و هچنین کنترل دیابت میانجامد. ادویه زردچوبه که در خورش قورمه سبزی به کار میرود، دارای خاصیت ضد التهابی بوده و برای جلوگیری از آرتروز و کاهش درد مفاصل نیز مناسب است. این ادویه در قورمه سبزی با داشتن آنتی اکسیدان باعث تقویت حافظه و جلوگیری از آلزایمر میشود.
تره و جعفری دو سبزی هستند که دارای منابع ویتامین A میباشند. ویتامین A برای بینایی بسیار مفید بوده و برای بالا بردن سوی چشم قابل استفاده بسیار است.
از دیگر خواص سبزی جعفری میتوان به کمک به تقویت فشار خون اشاره کرد. این سبزی با داشتن فولیک اسید به پمپاژ بهتر قلب کمک میکند. سبزی جعفری دارای روغن خاصی بوده که به جلوگیری از رشد غدد مضر از جمله غدد سرطانی کمک میکند. از این نظر برای جلوگیری از ابتلا به سرطان نیز مفید میباشد.
جعفری و شنبلیله منابع سرشار از منیزیم هستند. کلسیم و منیزیم برای محکم شدن استخوانها و جلوگیری از پوکی استخوان بسیار مفید است. همچنین با وجود آهن بسیار زیاد در این سبزیها، منبع مناسبی برای تامین آهن بدن بوده و باعث بهبود کم خونی میشوند.